Про нас,Психологія

В Ужгороді дискутували про універсальну доступність для людей з інвалідністю.

Нещодавно в Закарпатському обласному центрі зайнятості відбувся семінар на тему «Універсальна доступність – реальність та перспективи». У заході взяли участь майже 25 закарпатців з інвалідністю. Протягом кількох годин обговорювали важливість створення в Ужгороді безбар‘єрного середовища для людей з різними вадами здоров‘я. Розпочався захід з виступу директора Закарпатського регіонального центру трудової реабілітації та професійної адаптації «Вибір» Василини Марко. Вона наголосила на важливості питання інфраструктурної доступності вбиралень, банків та інших соціальних установ для осіб з інвалідністю.

Далі слово взяла представниця Закарпатського обласного центру зайнятості, психологиня Ірина Панкулич. Жінка показала присутнім презентацію, у якій порушила важливі аспекти бар‘єрів у місті. Ключовою думка цього виступу – бар‘єри «підсилюють» інвалідність. Адже, для обмеження в доступі будь-куди – це своєрідна інвалідність для громадян. Юридичний аспект питання окреслив голова Закарпатського обласного товариства осіб з інвалідністю Денис Схотін. Також виступила Вікторія Пфайфер, начальник відділу у справах осіб з інвалідністю та ветеранів Управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради. Розповіла про переселенців з функціональними вадами та роботу з ними. А відомий у краї мукачівець Олександр Сухан розповів про майже зразкову доступність у ЦНАПі Мукачева. Психологиня-переселенка Неля Копча, яка працює з внутрішньо переміщеними особами, акцентувала на важливості інформування людей про їхні права.

Наприкінці семінару присутні дискутували на тему доступності Ужгорода для людей з інвалідністю: охочі ділилися власними спостереженнями, розчаруваннями та позитивними зрушеннями щодо інфраструктурних зручностей у місті. За підсумком зустрічі учасники семінару вирішили: створити петицію з визначеними локаціями, котрі нині найбільше потрібно облаштувати для осіб з інвалідністю, і подати її на розгляд влади.

ВІКУСЯ ЛИСЮК